KPVK-s siker a nemzetközi flambírozó versenyen

 

Az A.M.I.R.A (az olaszországi éttermek és szállodák szövetsége) által szervezett 5th "Le Donne nell'Arte del Flambé" Nemzetközi Flambírozó Versenyen, a Grand Hotel Astoria di Gradoban, Olaszországban,  két nap alatt 11 csapat (Olaszországból és Magyarországról) mérte össze tudását. Oktatónk, Dr. Vas-Guld Zsuzsanna, a PTE KPVK adjunktusa, sommelier-ként mutatkozott be "Categoria Professioniste" profi kategóriában és 1. helyezést ért el a magyar női csapattal! A versenyfeladat három részből,  bélszín flambírozásból, majd az ételhez borgasztronómiai szempontból illő bor kiválasztásából és angol nyelven történő szakszerű bemutatásából, valamint gyümölcsszeletelésből állt. „A versenyre bélszínt választottunk narancsos rózsaborsos mártásban, mert a hús mellé jól harmonizál a narancs és a rózsabors lágysága. Az ételt nem csak a férfiak kedvelik, hanem a nők körében is egyre népszerűbb, ezért mindenképpen szerettük volna megmutatni, hogy a bélszín mellé lágyabb és citrusosabb ízek is jól illenek.” – nyilatkozott Dr. Vas-Guld Zsuzsanna.

Oktatónk, a flambírozott bélszínhez egy 14v/v% alkoholtartalmú, száraz, 2018-as évjáratú szekszárdi vörösbort, a szekszárdi Tóth Pince Kadarkáját választotta. Mivel fahordós érlelést nem kapott a bor, így a Kadarka elsődleges fajtajellege, fűszeressége dominált. Magas alkoholtartalmát tekintve pedig a glicerinédesség volt hangsúlyos, ezért is esett a választás erre a borra a flambírozott ételük mellé, amelyben a rózsabors, és a zamatos hús íze dominált, tökéletes harmóniát alkotva a Kadarkával az összekóstolás során. A bor és a bélszín összekóstolás során igazi gasztronómiai élményt nyújtott, még azok számára is, akik nem kedvelik a hús markáns ízét. A bor nem csak ízében, de színében is passzolt a húsételhez, hiszen egy világos, nyers rubin szín jellemezte bort, ahogy a flambírozott bélszínt is.

A gyümölcsdísz kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne csak a citrusokban, de színükben is passzoljanak az ételhez, amit a narancs, a kivi és a grapefruit tökéletesen visszaad. A választott gyümölcskompozíció, trópusi gyümölcsökből – narancs, grapefruit, kivi – és almából, valamint áfonyából állt, amelyek az őszt szimbolizálják, a gyümölcskorona fantázianevet kapta.

A profi kategória győztes csapatának  - Bakonyiné Pozsár Katalinnak; Fazekasné Both Anikónak és Vas-Guld Zsuzsannának - ezúton is gratulálunk!

 

 

magyar