Különleges egyetemi képzés kreatív fiataloknak

 

Idén Pécsen és Szekszárdon is lehet jelentkezni a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) környezetkultúra alapszakára, ami a maga nemében különleges képzésnek számít a magyar felsőoktatásban. Olyan, a környezetkultúra fejlesztésében közreműködő szakembereket képeznek a szakon, akik egyetemi tanulmányaik során korszerű ismeretekhez jutnak a művészetközvetítés, a művészeti projektek menedzselése terén is. A képzés szakmai alapjait erősíti az az együttműködési megállapodás, amit a PTE KPVK és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete kötött 2019 decemberében.

A vizuális környezetünket is erőteljesen befolyásoló kulturális változások miatt egyre nagyobb az igény olyan kreatív szakemberekre, akik megfelelő tudás birtokában, kellő igényességgel képesek  környezetkultúránkat formálni. A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara által ebben az évben meghirdetett környezetkultúra szak ilyen szakemberek képzésére nyújt lehetőséget. A kar pécsi és szekszárdi képzőhelyén indított szak programja és szakiránya révén különlegesnek számít a magyar felsőoktatásban. Pécsen és Szekszárdon kívül csak Budapesten jelentkezhetnek hasonló képzésre az érdeklődők.

A képzés szakmai, módszertani alapjainak megerősítése céljából a PTE KPVK és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete együttműködési megállapodást kötött 2019 decemberében. Az együttműködési megállapodás közös kutatási programok megvalósítása mellett hozzájárulhat ahhoz, hogy a környezetkultúra szakot választó fiatalok magasszínvonalú, gyakorlatorientált képzés keretében ismerkedhessenek meg a környezettervezés folyamatával és a művészeti kommunikáció gyakorlatával is. Mint a Kar dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor elmondta: „A képzés egyedülálló ismeret- és tapasztalatszerzési lehetőséget kínál a vizuális környezet problémáira érzékeny, kreatív fiatalok számára.”

magyar