Kulturális központtá tenné a várost a dékán

 

Sajtótájékoztatót tartott dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja és dr. Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója a PTE KPVK Kari Tanácstermében kedden. A sajtótájékoztató témája a két intézmény együttműködése volt.

 

– Ez egy különleges együttműködés – véli dr. Szécsi Gábor. – Bizonyos értelemben történelmi, mert az MMA MMKI egy olyan felsőoktatási partnerségben gondolkodik, mely túlmutat a kutatáson, a karon, hozzájárul a térség kulturális életének fejlődéséhez is. Új programokkal, új képzésekkel próbáljuk ezt az együttműködést megalapozni, és ebben a partnerségben már meg is találtuk a megfelelő csapatot.

Az elsődleges irány a kutatási együttműködés. Ez arra a kérdésre próbál felelni, hogy a kultúraközvetítést ma milyen társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális kihívások érik.

Van egy képzési együttműködési vonal is. A kar környezetkultúra BA-képzését a jövőben meg kívánják erősíteni. Erre az alapképzésre a jövőben egy mesterképzési építményt húznak föl.

És van az együttműködésnek még egy eleme: hogy erősítsék e megye, város kulturális életét. Olyan közös rendezvényekben gondolkodnak, melyek – javítva a térségi kulturális kínálatot – az egyetemet, az egyetemi kart és a várost valamelyest a régió kulturális központjává is tehetik.

Dr. Kocsis Miklós elmondta: az a kutatócsoport, melyet 2019 végén a KPVK és az MMKI között létrehoztak, egy sokra hivatott csoport, hiszen egy interdiszciplináris alkalmazott művészetekkel foglalkozó kutatócsoportról van szó. Kiemelte, hogy fontosnak tartja a felsőoktatási intézményekkel kiépíthető kapcsolatokat. Az együttműködést fél éve érlelik, már írott alapjai is vannak.

– A „kulturális együttműködés” szókapcsolattal lefedhetjük az egészet – fogalmazott Dr. Kocsis Miklós. – Ebben benne van a tudományos kutatás, az olyanfajta szakmai együttműködés, mely alapvetően az intézmények közös működését erősíti és az oktatási együttműködés.

 

Forrás: teol.hu

Fotók: Csortos Szabolcs

magyar