Megold egy világproblémát!

 

Marosi László eredetileg külkereskedelmi szakon végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem utolsó évfolyamán, még a rendszerváltás előtt. Elsőéves hallgatóként alapította meg a MELÓ-DIÁK iskolaszövetkezetet, ami az első ilyen jellegű vállalkozás volt Magyarországon. Sok évvel és sok gyakorlati tapasztalattal később úgy döntött, beiratkozik a PTE KPVK emberi erőforrás szakértő képzésére. 2019-ben vette át a diplomáját. Szekszárdi tanulmányai elején még nem sejtette, hogy pár éven belül egy új, Startup vállalkozást indít, mely révén a munkaerő-piaci integráció világproblémáját fogja megoldani.

Miért vágott bele a PTE KPVK képzésébe?
1983-ban találtuk ki a MELÓ-DIÁK-ot. A piac és az élet tanított minket a HR gyakorlatára. Őszintén szólva a szervezett munkaerő-kölcsönzés ugyan egyértelműen a HR része, de mi ezt anélkül műveltük, hogy tisztában lettünk volna azzal, mit is jelent pontosan. Idestova 38 esztendeje ezzel foglalkozom, és az eltelt évek alatt több kollégám elvégezte ezt a szakot.  Dr. Nemeskéri Zsoltot személyesen ismerem, ő is javasolta a képzést: azzal érvelt, hogy ez egy olyan modern, és a nemzetközi trendeket is figyelembe vevő HR-oktatás, amiből nem érdemes kimaradni.

 Amikor végül beiratkoztam, még nem tudtam, mennyire jól fog ez jönni nekem!

A gyakorlatom megvolt - több tantárgyból felmentést is kaptam emiatt -, de az a tudásanyag, elméleti háttér, módszertan a pályaorientációt és a coachingot tekintve, kutatás, amit ezen a képzésben el lehet sajátítani, azért hiányzott. A nemrég indult Startup vállalkozásunkban olyan szakemberekkel dolgozom együtt, akik szakterületük legjobbjai Magyarországon, és én vezetem őket. Ahhoz, hogy közösen tudjunk építkezni, és kihozzam a csapatomból a maximumot, fel kellett vérteznem magam a megfelelő tudással, értenem kell a nyelvet, a szakkifejezéseket, az összefüggéseket. Hogy elszántam magam,  egy új diploma megszerzésére, nagyon jó döntés volt. E tudás nélkül lassabban haladnánk, mert útközben kellett volna tanulnom. Így sokkal kompetensebb tagja tudtam lenni a folyamatnak.

Kiknek ajánlaná a képzést?
Sok HR-képzés elérhető Magyarországon, de a PTE KPVK-n ez a szak azért különleges, mert nemcsak a tankönyvre alapoz, hanem valóban a gyakorlatra készít fel. Többször mi magunk is előadtunk a képzés keretei között, esettanulmányokkal gazdagítva azt. A tanárok rengeteg pluszt adtak, melyeket át tudtunk ültetni a gyakorlatba. Például ilyen a pályaorientáció, vagy a pályaelhagyás/pályaváltás kapcsán bevett gyakorlatok. Utóbbi sajnos, egyre gyakoribb lesz a munkaerőpiacon, mert az a fajta szaktudás, ami régen végigvitt valakit egy pályán, ma már nem elég:

 rugalmas és összetett kompetenciakészlettel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki meg tudjon felelni a munkaerő-piaci elvárásoknak.

Nem beszélve arról, hogy sok esetben kap villámot a munkaerőpiac: egy adott szegmens szétesik, és az ott dolgozóknak újra kell pozícionálni magukat.  Ez a tudásanyag arra jó, hogy egy fejvadász/munkaerő-közvetítő, a munkavállaló és a munkaadó hogyan tud együttműködni úgy, hogy ez minden szereplő számára érték legyen.

 

A teljes interjú elérhető az Univ Pécs honlapján: Megold egy világproblémát!

magyar