A PALM projekt elnyerte az Európai Nyelvek Díját

 

2019. 09.26-án Bécsbe utazott a PTE KPVK azon oktatóinak és hallgatóinak képviseletében egy kis küldöttség, akik részt vettek egy Erasmus projekt kidolgozásában. Maga a történet 2015-ben kezdődött, ugyanis ekkor indult a PALM (Promoting authentic language acquisition in multilingual context) program kidolgozása, melyben dr. Klein Ágnes vezetésével részt vettek oktatók, tanárok és hallgatók. A team feladata volt száz darab, gyerekek által alkotott, magyar nyelvű írott és szóbeli szöveg gyűjtése, majd ezek komplex feldolgozása, azaz az oktatási folyamatba való beillesztésük előkészítése. Ebből a célból a szövegekhez feladatok, kvízek, tankockák és gondolattérképek készültek. A magyar nyelvű szövegek és feladatok mellett dr. Klein Ágnes és a német nemzetiségi tanító szakirány hallgatói szorosan együttműködtek a Burgenlandi Pedagógiai Főiskola oktatóival, akikkel közösen a német nyelvű szövegekhez készítettek tankockákat, kvízeket és gondolattérképeket. Mindez a http://www.palm-edu.eu honlapon megtalálható. A projektben hat egyetem (Free University of Bolzano (Italy), University Cyprus (Cyprus), University Pécs (Hungary), University College of Teacher Education Burgenland (Austria), NILE – Norwich UK, University College of Teacher Education Lower Austria) működött közre öt országból. A végeredmény pedig egy komplex szöveggyűjtemény az egyes szövegekhez kapcsolódó feladatokkal, amely nyolc nyelven (görög, ladin, olasz, spanyol, angol, német, magyar, francia) elérhető, és a 6-14 éves korosztály számára könnyíti meg, és teszi élvezetessé az idegen nyelv tanulását mind az iskolában a tanórákon, mind otthon, akár a gyerekek szabad idejében.

A négy évig tartó munka jutalma volt a bécsi utazás egy nagyon örömteli alkalomból, ugyanis a projekt elnyerte az Osztrák Nyelvi Kompetencia Centrum (Österreichischen Sprachen-Kompetenz-Zentrum), az Osztrák Csereszolgálat (Österreichischen Austauschdienst), az Osztrák Oktatási Minisztérium, az Osztrák Európai Komisszió és a Bécsi Oktatási Igazgatóság által alapított Európai Nyelvek Díját (Europäisches Sprachensiegel). A díjat minden évben a leginnovatívabb és legkreatívabb nyelvi projekt kaphatja meg. 2019-ben a központi téma a „nyelvi és kulturális sokszínűség értékelése és észlelése” volt.  A díjakat, melyet hét projekt nyert el,  szeptember 26-án az Európai Unió Házában adták át. A díjazottak között volt a PALM is.

A díjátadó ünnepség mozgalmas és élvezetes volt, megjelent az Európai Unió nyelvi sokszínűsége. Az egyes díjazott projektek között rövid előadások tették színessé a programot, melybe gyerekeket is bevontak.  A díjátadón részt vevő egyik hallgatót idézve: „Az egész olyan volt, mintha Európa országaiba mi is egy kis betekintést nyerhettünk volna és kicsit mi is ott lehettünk volna.”

 

 

magyar