Száz tűzben tartja a kezét a professzor, újabb könyve jelent meg

 

A Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara pécsi kurzusokat is indít, Pakson is mozgolódik, tudtuk meg dr. Szécsi Gábortól, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánjától.

 

– Most jelent meg a Történetekbe zárt elme című könyve. Miről szól és milyen témaköröket érintettek a korábbi művei?

– Ez a tizenhatodik könyvem, és a fő kutatási területeim a nyelvelmélet, a kognitív nyelvészet, a kommunikációkutatás. Foglalkoztam gyakorlati filozófiai és etikai kérdésekkel is. Új könyvem arra világít rá, hogy az ember gondolkodását, álmait, nyelvi világát különböző komplexitású történetek határozzák meg, amelyek befolyásolják megismerési folyamatainkat és fogalmi világunkat.

– Egyetemi alkalmazásban Szekszárdon tevékenykedik. Vannak pécsi kötődései is?
– Öcsém, Szécsi Zsolt itt dolgozott főépítészként. Másrészt mindenképpen kiemelném Boros Jánoshoz fűződő régi keletű barátságomat. Egykor a professzor úr hívott a Pécsi Tudományegyetemre tanítani.

– Igaz, hogy új irányokat alakít ki a PTE szekszárdi karán?
– Szándékunk, hogy a kar több pilléren álljon. Ezért egyrészt olyan keresett szakokkal gyarapítottuk a komoly hagyományokra épülő pedagógusképzést, mint a gyógypedagógia vagy a szociálpedagógia. Másrészt bővítettük a vidékfejlesztési képzési porfóliónkat is. Gyarapítottuk agrárképzési kínálatunkat is. Másrészt ettől az évtől a pedagógusképzési szakjainkat, a vidékfejlesztési képzéseinket is meghirdetjük Pécsett. Emellett karunk Pakson is rendelkezik telephellyel, aminek komoly szerepet szánunk a PTE Paks 2. projekthez való csatlakozásában.

– Száz tűzben tartja a kezét. Mit csinál, amikor lazít?

– Számomra a tudományos munkák közt a könnyed hangvételű esszék, kötetek megírása jelenti a kikapcsolódást. Most is készül két ilyen munkám. Az egyik több tudományterület irányából vizsgálja a környezettudatos magatartás etikai és pedagógiai vetületeit, a másik pedig az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDK) – melynek egyébként évek óta az alelnöke vagyok – utóbbi tíz évének konferenciatörténete. Továbbá, ha tehetem, több hétvégét töltök Balatonfüreden, ahol a nagy séták töltenek fel.

Kecskemét polgármestere volt
Dr. Szécsi Gábor 1966-ban született Kiskunhalason. A kecskeméti Katona József Gimnáziumban érettségizett, a szegedi JATE-n magyar-történelem-filozófia szakon diplomázott. Az MTA tudományos főmunkatársa, két cikluson át Kecskemét polgármestere volt, 2009 óta a Pécsi Tudományegyetemen tanít, tanszékvezető egyetemi tanár, 2018 óta a PTE szekszárdi karának dékánja. Több külföldi egyetemen dolgozott vendégprofesszorként. A Magyar Alkalmazott Filozófiai Társaság elnöke, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja. Ikerlányai: Adél és Laura (21) egyetemi hallgatók.

 

Az eredeti cikk a bama.hu-n jelent meg 2020.07.19-én: Száz tűzben tartja a kezét a professzor, újabb könyve jelent meg

magyar