A Szekszárdi Szakképzési Centrum csatlakozott a város, a megye és az egyetem munkacsoportjához

 

„A környezetváltozás és a fejlődő gazdaság olyan nyomást gyakorol az oktatásra, melynek kizárólag összefogással lehet megfelelni” – ezt Pölöskei Gáborné mondta el Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem és a Szekszárdi Szakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az együttműködések megerősítik a térségeket.

„A szakképzés célja, hogy minőségi munkaerőt tudjon biztosítani a fejlődő gazdaság számára.” – Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint ehhez olyan együttműködésekre van szükség, mint amely a Dél-Dunántúli régióban ipari szereplők, önkormányzati szervezetek, és oktatási intézmények részvételével már kialakulóban van. 2018 decemberében a pécsi egyetem szekszárdi kara Szekszárd városával és Tolna megye önkormányzatával kezdte meg egy közös munkacsoport kialakítását, melyhez most a Szekszárdi Szakképzési Centrum egyenjogú együttműködő félként csatlakozott. Erről újabb megállapodás is született, melyet Prof. Dr. Gábriel Róbert, a PTE rektorhelyettese, Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja és Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja írtak alá a szekszárdi campus kari tanácstermében.

Szekszárd város polgármeste, Ács Rezső úgy gondolja: „Minden olyan megoldás, amely újdonságot jelent, vagy újdonságot hoz az életbe, közéletbe, azt gondolom, nagyon fontos, és ez a fajta együttműködés egy innovatív megoldás, egy olyan pilótaprogram, amely az országban elsőként itt, Tolna megyében és itt Szekszárdon valósult meg.” 

Ennek az új integrált térségi képzési központnak a legfontosabb eleme, hogy új tartalmat ad a duális képzésnek, és még gyakorlatorientáltabb képzéseket nyújt az oktatásban részt vevők számára.
Nem csupán (idézőjelbe téve a csupán) a meglévő munkáltatói, munkaadói intézményi kapcsolatokra épít, hanem újabbakat hoz be ebbe a képletbe, és próbál minél több olyan partnert találni, amely partnerekkel gyakorlati képzőhelyeket tudunk kialakítani.” - emelte ki a PTE KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor.

A gyakorlatban ez a képzések összehangolását és az átjárhatóságot jelenti.

„Megnézzük azt, hogy milyen vállalati igények vannak, és a képzéseinknek a struktúráját próbáljuk úgy most kialakítani, és próbálunk olyan jellegű képzéseket kialakítani, amiben már a középfokból egyenes út mehet a mérnökképzés irányába is.” - mondta Dömötör Csaba a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellára.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, ez a térségi együttműködés példaértékű kezdeményezés a kormány által márciusban elfogadott Szakképzés 4.0 stratégia szempontjából is.

 

Galéria

A kadarka.net beszámolója: Példaértékű együttműködés Szekszárd és a térség megtartóerejének növelésére

A teol.hu beszámolója: Szükség van a jól képzett munkaerőre

magyar