A Tárkány Szücs Ernő Kutatócsoport Jubileumi Interdiszciplináris Nemzetközi Konferenciát szervezett

 

„Száz plusz tíz” címmel Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciát tartottak, Dr. Tárkány Szücs Ernő, a magyar jogi néprajz nemzetközi hírű kutatója születésének centenáriuma és a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport 10 éves jubileuma alkalmából. A jubileumi konferenciának a szülőváros, Hódmezővásárhely adott otthont.

A tudományos konferencia több szervezet együttműködésében valósulhatott meg. A szervezők között szerepelt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán működő Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ és Hódmezővásárhely levéltára is.

A Kutatócsoport 2011. október 5-én öt egyetem együttműködésében Szekszárdon, a PTE KPVK akkori jogelődje épületében 19 fővel alakult meg, jelenleg 32 tagja van. A tudományos műhely az elmúlt évtizedben hat szakmai konferenciát szervezett és tíz kiadványt jelentetett meg a jogi kultúrtörténet, jogi néprajz új kutatási eredményeit közreadva.

Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra, a Kutatócsoport elnöke kiemelte, hogy a rendezvény lehetőséget adott a kutatócsoport tagjainak a vissza és előretekintésre, felhívta a figyelmet az intézményes emlékezésre, és a folytatásban rejlő tudomány- és kutatástörténeti lehetőségek fontosságára is.  

magyar