TEDI inklúzív nevelési program - módszertani workshop

 

Dátum:         2023. 08. 24-25.

Helyszín:      Szálka, Noresi           Szekszárd, NeuroHarmónia

 

Kétnapos workshop formájában megkezdték összehangolt munkájukat a TEDI (Többfunkciós Edukatív Dinamikus Intergráció) inkluzív programban dolgozó szakemberek és családok. A szakmai eseményen PTE IGY Gyakorlóiskola pedagógusai, a NeuroHarmónia Fejlesztőközpontból Kémenes-Piros Mariann, Szabó Zsófia, a Tipikus és Atipikus Gyermeknyelv Fejlődési Kutatócsoport képviseletében Dr. Györkő Enikő, továbbá az érintett szülők, illetve gyermekek vettek részt.

Még a 2022. decemberében a PTE KPVK, a NeuroHarmónia és Gyakorlóiskola által megalkotott együttműködés, amely az inklúzió iránti elköteleződésen alapult, a nyár végére a gyakorlati megvalósulás szakaszába érkezett, ugyanis augusztus 24-25. között megkezdődött a pedagógusok módszertani képzése, a gyermekek érzékenyítése és a szülők felkészítése.

A kétnapos eseménysorozat tartalmas programmal szolgált. Előadás és workshop keretében a pedagógusok számos módszertani segédanyaggal ismerkedtek meg, amely az eltérő fejlődésű gyermekek speciális nevelési és tanulási folyamatait segíti. A workshop gyakorlatorientáltságát kidomborította, hogy a nevelők az új szakmai ismereteiket a projektmunka során az osztályba érkező gyermekek személyes fejlődési sajátosságaihoz igazították.

A program szervezői nagy hangsúlyt fordítottak a szülők felkészítésére is. A személyes ismerkedés és összehangolódás mellett betekintést szerezhettek az inkluzív nevelés programjába, módszereibe. Továbbá felkészítést kaptak az eltérő fejlődéshez igazított tanévkezdés alternatív lépéseiről.

Külön projekt szervezésében a gyermekek játékos keretek között találkoztak leendő osztálytársaikkal, illetve azokkal a pedagógusokkal, akik aktívan részt vesznek az inkluzív nevelésükben. Az együtt eltöltött időben az iskola pszichológusa is tevékenyen részt vett és támogatta a ráhangolódást.

A két napos rendezvény fontos bevezető állomása volt a 2023/24-es tanévtől induló integratív nevelési programnak, amelyet a közeljövőben számos szakmai projekt (konferencia, workshop, módszertani könyvbemutató) fog követni a teamben dolgozó szakemberek szándéka szerint.

Dr. Györkő Enikő kutatócsoport vezető

magyar