Több hallgatót vettek fel idén, mint előző évben

 

Az általános felvételi eljárás keretében 215 hallgatót vettek fel a PTE-KPVK szekszárdi karára, huszoneggyel többet, mint tavaly. A pótfelvételin pedig 215 százalékos volt a javulás. A rekorder a gyógypedagógiai képzés.

A magyar pedagógusképző intézmények közül egyedülálló módon növelte az elsőéves hallgatóinak létszámát a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, válaszolta kérdésünkre prof. Dr. Szécsi Gábor, egyetemi tanár, a szekszárdi kar dékánja. Az általános felvételi eljárás keretében kétszáztizenöt hallgatót vettek fel, huszoneggyel többet, mint tavaly. A pótfelvételi eljárás még ennél is csodálatosabb eredményt hozott, ugyanis hatvanegy jelentkezőt vettek fel, negyveneggyel többet, mint az előző évben, ami több mint kétszáz százalékos javulást mutat, és rekordnak számít, fogalmazott a dékán.

A siker két okra vezethető vissza. Mind a pécsi, mind pedig a szekszárdi képzőhelyen meghirdették a szakokat, s mindkét helyre jelentkezett annyi hallgató, hogy Szekszárdon és Pécsett is el tudják indítani a legtöbb képzést. Jelentős az új kurzusok vonzereje is. Egy 2020 nyarán született határozat értelmében sikerült elindítani a szociálpedagógia mesterképzést, amit már a pótfelvételi eljárás keretében meg tudtak hirdetni.

– A rekorder a gyógypedagógia képzésünk. Minden várakozásunkat felülmúlta mind a nappalis, mind a levelezős képzésre jelentkezettek és felvettek száma, pedig ezt a szakot csak Szekszárdon hirdettük meg. Az elért eredmények és a várható kereslet ismeretében azt tervezzük, hogy keresztféléves formában is meghirdetjük valamennyi pedagógus képzésünket – mondta Szécsi Gábor.

Arra kérdésre, hogy mi a magyarázata a gyógypedagógia iránti érdeklődésnek, elmondta, hogy ennek vannak konkrétabb, gyakorlati és általánosabb, elméleti okai. A gyakorlati, hogy a KPVK-n meghirdetett szak a régióban szakmailag erős képzésnek minősül; két szakiránya, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája igencsak keresett az érdeklődők körében. A másik ok, hogy a napjainkat jellemző kulturális, társadalmi változások miatt egyre nagyobb számban kerülnek be tanulási problémákkal küzdő gyermekek az iskolákba. Emiatt nagyon megnőtt a kereslet a jól képzett, megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gyógypedagógusok iránt.

Mint mondta, nagy örömükre szolgál, hogy az elmúlt időszakban több újabb képzés indítására is lehetősége nyílt a karnak. Gyarapodott például a kultúratudományi portfólió a gyártásszervezés felsőfokú szakképzéssel. Erre is nagyszámú hallgatót várnak, egyrészt mert az ilyen típusú felsőoktatási képzésekre könnyebben bekerülhetnek az érdeklődők, mint az alap- vagy mesterképzésekre, másrészt mert egy olyan szak, amely a média és a filmipar világában való elhelyezkedésre kínál megfelelő képzettséget, mindig népszerű a fiatalabb nemzedékek körében. Emellett várnak még egy, a mezőgazdasági felsőoktatási szakképzéssel kapcsolatos pozitív oktatási hivatali döntésre, és konzorciumi partnereikkel elnyerték további két mesterképzés, a gyermekkultúra és a művészeti instruktor mesterszakok létesítési jogát.

Egyebekben a tanév rendben, a biztonsági szabályok maximális betartása mellett, jelenléti oktatással kezdődött meg. Arról, hogy jelenléti vagy online formában valósuljon meg az oktatás, a karok vezetői döntenek. Egyedül a szakirányú továbbképzések területén mérlegelték a kérdést, többek között hallgatói igényekre is figyelve. Lehetséges, hogy ott online, vagy hibrid formában bonyolítják majd az oktatást.

 

A cikk a teol.hu-n jelent meg: Több hallgatót vettek fel idén, mint előző évben

magyar