Véget ért az idei kulturális terepgyakorlat

Kulturális terepgyakorlatot szervezett a PTE KPVK a németországi Hochschule Zittau/Görlitz, a PTE BTK és PTE KPVK hallgatói számára. A kutatóhét során a magyarországi németek történelmét, kultúráját és mai helyzetét ismerhették meg a hallgatók. A projekthét elnevezése az Együttélés (Zusammenleben) volt.

Immár hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő hallgatói kutatást idén április 29. és május 2. között szervezte meg a PTE KVPK. A nyitórendezvényt a kar szekszárdi campusán tartották április 29-én délelőtt. A jelenlévő magyar és német hallgatókat Dr. Zádori Iván külügyi és kapcsolati dékánhelyettes köszöntötte, majd Prof. Dr. Matthias Theodor Vogt (Hochschule Zittau/Görlitz) megnyitotta az idei projekthetet. Az első nap délelőttjén a hallgatók megismerhették a magyarországi németek történelmét, kultúráját. Dr. Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette a nemzetiségi, azon belül is a német nemzetiségi önkormányzatok rendszerét, működését. Dr. Gerner Zsuzsanna, tiszteletbeli német konzul, a PTE BTK docense az identitásról és a nyelvhasználatról beszélt, míg Dr. Klein Ágnes a PTE KPVK intézetigazgatója az óvodai és általános iskolai nemzetiségi nevelésről tartott előadást. A délelőtt során Dr. Huszár Zoltán, a PTE BTK docense és intézetigazgatója beszélt dunai integráció történeti vonatkozásairól. Délután a csoport ellátogatott a Deutsch Bühne Ungarn-hoz (Német Színház Szekszárd), ahol Lotz Katalin bemutatta a színház munkásságát, működését, majd betekintést nyerhettek a kulisszák mögé.

A keddi nap délelőttjén zajlottak le a terepkutatások. Négy hallgatói csoport látogatott meg egy-egy helyszínt. A Koch Valéria Iskolaközpontban Amreinné Pesti Ágnes fogadta a hallgatókat és mesélt az iskolaközpont történetéről, feladatairól. Surman-Majeczki Martin, a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének alelnöke interaktív beszélgetést tartott a hallgatókkal, ahol a közösség tevékenységén kívül a fiatal német nemzetiségiek identitásáról is beszélgettek. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körénél megismerték a hallgatók az elüldözést és a malenkij robotot. A negyedik csoport a Lenau Egyesületet ismerhette meg Stefan Szeitztól. A délután folyamán Dr. Huszár Zoltán tartott a német hallgatók számára városnézést Pécs történelmi belvárosában.

A majálist kirándulással töltötték a hallgatók. Az első állomás Bonyhád volt, ahol egy kis városnézést követően Köhlerné Koch Ilona és Dr. Klein Ágnes ismertette a helyi német közösség hagyományait, szokásait. Ezt követően Ófalu felé vették az irányt, ahol Csibi Istvánné fogadta a csoportot a helyi német nemzetiségi tájházban. Ezt követően Bechli Erzsébet, a falu polgármestere köszöntötte a hallgatókat és meginvitálta őket egy ebédre. A napot Mecseknádasdon zárta a csoport, ahol megtekintették a Szent István Kápolnát, a német nemzetiségi tájházat, majd végig sétáltak a német nemzetiségi tanösvényen. A kísérők Pécsi Marika és Müller Ákos voltak.

A kutatóhét utolsó napján, csütörtökön délelőtt a csoportok a prezentációkon dolgoztak, majd fél háromkor elkezdődött a szimpózium, amelyet Prof. Dr. Péley Bernadette, a PTE oktatási rektorhelyettes asszonya nyitotta meg, majd Dr. Bognárné Erdős Márta, a PTE BTK oktatási dékánhelyettes asszonya köszöntötte a hallgatóságot, végül Prof. Dr. Matthias Thedor Vogt is ismertette, miért is volt fontos az idei téma. Ezt követően a négy csoport érdekes előadásokon keresztül bemutatta, hogy mit tanultak a hét során, amiket érdekes viták követtek. A vitákban Dr. Gerner Zsuzsanna a PTE BTK Germanisztika Intézetének igazgatója is aktívan részt vett.

 

GALÉRIA

magyar