Jacques Derrida Memorial Lectures

Dátum: 
2019. október 02. 09:00 - 2019. október 03. 18:00
Helyszín: 
PTE BTK Kari Tanácsterem

University of Pécs

PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék – Sensus-csoport

PTE Irodalomtudományi Doktori Iskola, PTE Filozófiai Doktori Iskola

PPKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet – Francia Kapcsolat Kutatócsoport

MTA PAB I. Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottság

 

 

Meghívó

 

Jacques Derrida Memorial Lectures

Pécsi Tudományegyetem, 2019 október 2-3.

 

 

Szeretettel meghívjuk a Jacques Derrida Memorial Lectures konferenciára (okt.3.) és Christopher Norris előadására (okt.2.). A részletes program a linkekre kattintva olvasható.

A konferencia október 4-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatódik.

A Derrida Memorial Lectures konferencia sorozatot több, mint tíz éve szervezi a Pécsi Tudományegyetemen Orbán Jolán egyetemi tanár. Orbán Jolán diák korában négy szemeszteren keresztül Jacques Derrida óráira járt Párizsban a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején.

Jacques Derrida a huszadik század egyik legnagyobb gondolkodója, Heidegger destrukció-fogalmára és Gadamer hermeneutikájára válaszként a dekonstrukció gondolkodási mód bevezetője, mely rendkívüli hatást fejtett ki a filozófia, az irodalomtudomány, a szövegelemzés, a teológia, a művészetelmélet, az építészet, sőt az olyan aktív művészetek területén is, mint a költészet, regényírás, dráma, film, balett, festészet, zene, ruhatervezés. 1993-ban Orbán Jolán kezdeményezésére Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli doktori címét kapta. Derrida 2000-ben újra a Pécsi Tudományegyetemen járt, az egyetem filozófiájáról beszélt, előadása és a számos hozzászóló előadás anyaga magyar nyelven könyv alakban is megjelent.

Christopher Norris az egyik legismertebb angol filozófus, Derrida-értelmező.

Fernanda Bernardo előadása

Derrida filozófiájáról magyarul olvasható Orbán Jolán, Derrida írás-fordulata című könyve (Pécs, Jelenkor, 1994.), mely németül is megjelent Derridas Schriftwende címen.