Miért a Természetpedagógia? - hallgatói beszámoló

 

Biológia-földrajz szakos pedagógusként már 2017-ben feltűnt a PTE honlapján a természetpedagógia szakirányú továbbképzés, de csak a következő évben, 2018-ban indult el az első csoport. Bár a természetpedagógiáról nem hallottam egészen addig, de megtetszett a képzés sokoldalúsága, mely fejlődési lehetőséget kínált zoopedagógia, múzeumpedagógia, erdőpedagógia területén. Úgy gondoltam ezzel többlábon álló képzettségre tehetek szert.  

Kicsit aggódtam, hogy munka és család mellett sikerül-e teljesítenem majd a követelményeket, de a képzések jelentős részét péntek-szombatra, illetve tanítási szünetekre szervezték, és az oktatók is rugalmasan kezelték a hiányzásokat.

Nagyon sokféle tantárgyunk volt a három félév alatt, ezek közül csak néhány pl. konzerváció biológia, rendezvényszervezés, játékpedagógiai ismeretek, vállalkozásszervezési ismeretek, pályázatírás és projektmenedzsment, erdőpedagógia, állatkertek szerepe a természetmegőrzésben. Ezekben mindig a természetvédelmi szemlélet és ennek a gyakorlati megvalósítása kapta a hangsúlyt. Nagyon tetszettek a kihelyezett  képzések, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a WWF budapesti irodájában, vagy a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban. Sok jó gyakorlatot, módszert tanultam, melyeket diákcsoportjaim oktatásában, vagy ezekre a helyszínekre történő programszervezéskor hasznosítani tudok. Mind a KPVK oktatói, mind a kihelyezett képzéseket végző szakemberek kollégaként viszonyultak hozzánk, többen lelkesedésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy létezik ilyen szakirány.  

A képzés  egy  komplex látásmódot és egy sor megvalósítási lehetőséget adott számomra abban, hogy miként tudom a munkámban  a természetet úgy képviselni, hogy az ember annak egy része. A természetpedagógia képzést  minden pedagógusnak ajánlom, akik munkájukban a természetvédelmi szemléletet, magatartást szeretnék erősíteni, akár múzeumokban, ökoiskolákban dolgozóknak,  vagy a komplex természetismeret tantárgyat oktatóknak. Ugyanakkor a végzettség akár elhelyezkedési lehetőséget is adhat erdei iskolákban, vadasparkokban, vagy botanikus kertekben.

Wernerné Győri Andrea

 

Információk a szakról

Jelentkezési lap

magyar