Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
- A képzésről
- A képzés leírása
- Felvételi információk
- Elhelyezkedés
- Kapcsolat
4 félév
Állami ösztöndíjas, Önköltséges
Nappali, Levelező
Szeptemberi indulás
NK: 200 000 Ft/félév, LK: 200 000 Ft/félév
Magyar
FOKSZ
Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.)
FNA, FNK, FLK: 5<5, FLA: 5<15
Olyan korszerű szőlész-borász menedzser szemlélettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak a szőlőtermesztésben és a borászati műveletek alkalmazásában. Magas szintű elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
A végzettek alkalmasak: a szőlőnövények telepítésére/ültetésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására, a szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és borkezelési folyamatok, technológiák irányítására, ellenőrzésére, korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására; a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására, a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
Szakmai gyakorlat: negyedik félévben 560 óra; (részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra).
A képzés külső helyszínei: A képzés sajátosságából adódóan egyes tanórák helye külső helyszínen, szőlőültetvényekben, pincészeteknél, laborokban lesz.
Beszámítandó kreditek továbbtanulás esetén: A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
Agrárgazdaságtan; Munkavédelem, Kémiai alapismeretek a borászatban; Vidékfejlesztés és kultúrtáj-védelem;A szőlőtermesztés és borászat története és földrajza; Bevezetés a közgazdaságtanba; vállalati gazdaságtan; Marketing; Mikrobiológiai alapismeretek a borászatban; Élelmiszerbiztonsági és minőségügyi ismeretek, Szőlőfajták ismerete; Szőlőtermelés ökológiai és biológiai alapjai; Szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei; Borászati mikrobiológia; Borpiaci ismeretek; Magyarország borrégiói; Borok érzékszervi értékelése; Üzleti tervezés; Borászati technológiák; Szőlőművelési módok, Ápolási munkák; Borgasztronómia, Vendéglátás a borosgazdánál
Felvétel feltétele: érettségi bizonyítvány
Érettségi vizsgakövetelmények a pontszámításhoz: bármelyik két érettségi vizsgatárgy
A végzettek elhelyezkedhetnek szőlőtermesztéssel, borászattal valamint az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.
A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):
- Élelmiszer-ipari technikus
- Mezőgazdasági technikus
- Minőségbiztosítási technikus
- Munka- és termelésszervező
- Oktatási asszisztens
- Szőlő-, gyümölcstermesztő
- Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő
PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar
7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.
Pécsi képzési központ: 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.
Tel: 74/528-300; 72/501-500/22531
E-mail: kpvk.felveteliinfo@pte.hu
Web: www.kpvk.pte.hu
Szakfelelős: Dr. Vas-Guld Zsuzsanna (vas-guld.zsuzsanna@pte.hu)