Olyan korszerű szőlész-borász menedzser szemlélettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak a szőlőtermesztésben és a borászati műveletek alkalmazásában. Magas szintű elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
A végzettek alkalmasak: a szőlőnövények telepítésére/ültetésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására, a szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és borkezelési folyamatok, technológiák irányítására, ellenőrzésére, korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására; a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására, a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
Szakmai gyakorlat: negyedik félévben 560 óra; (részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra).
A képzés külső helyszínei: A képzés sajátosságából adódóan egyes tanórák helye külső helyszínen, szőlőültetvényekben, pincészeteknél, laborokban lesz.
Beszámítandó kreditek továbbtanulás esetén: A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
Agrárgazdaságtan; Munkavédelem, Kémiai alapismeretek a borászatban; Vidékfejlesztés és kultúrtáj-védelem;A szőlőtermesztés és borászat története és földrajza; Bevezetés a közgazdaságtanba; vállalati gazdaságtan; Marketing; Mikrobiológiai alapismeretek a borászatban; Élelmiszerbiztonsági és minőségügyi ismeretek, Szőlőfajták ismerete; Szőlőtermelés ökológiai és biológiai alapjai; Szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei; Borászati mikrobiológia; Borpiaci ismeretek; Magyarország borrégiói; Borok érzékszervi értékelése; Üzleti tervezés; Borászati technológiák; Szőlőművelési módok, Ápolási munkák; Borgasztronómia, Vendéglátás a borosgazdánál
A jelentkezők érettségi pontját az érettségi bizonyítványában szereplő érettségi vizsgatárgyak közül a két legjobbnak a százalékos eredménye alapján kell megállapítani.
A végzettek elhelyezkedhetnek szőlőtermesztéssel, borászattal valamint az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.
A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):
(legalább 45%-os vizsgaeredmény esetén)
Figyelembe vehető nyelvek: angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz államilag elismert vagy azzal egyenértékű okirat.
Intézményi pontra jogosító versenyek a következők:
Bővebb információ: Tanulmányi és művészeti versenyek
Intézményi pontra jogosító sportversenyek a következők:
Intézményi pont abban az esetben szerezhető, amennyiben a jelentkező a pontra jogosító eredményt a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte.
Az elérhető pontszámokról és az igazolás módjáról bővebb információ: Sporteredmények
szakképesítésenként (összesen legfeljebb 60 pont);
korábbi alap-, mester- és osztatlan képzésben végzett tanulmányokért az érintett akkreditált felsőoktatási intézmény által kiállított diploma másolata alapján
(összesen legfeljebb 30 pont)
A benyújtandó igazolásokról bővebb információ: Esélyegyenlőség
A Kar az agrár képzési területen a következő foglalkozásokat fogadja el: a 6. főcsoportban szereplő foglalkozások.
Az Egyetem által, az adott évi felvételi eljáráshoz tartozó tanévben szervezett bármely beiskolázási és pályaorientációs rendezvényen, vagy szakmai programon való részvétel esetén a Kar a Tanulmányi Hivatala, vagy a Hazai Beiskolázási Marketing Iroda által kiállított, aláírt és lepecsételt névre szóló igazolást fogadja el.
agrár képzési területen szerzett oklevél alapján amennyiben a felvételi pontok számítása nem az érintett oklevélből történik
Nincs
PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1. Pécsi képzési központ: 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b. Tel: 74/528-300; 72/501-500/22531 E-mail: kpvk.felveteliinfo@pte.hu Web: www.kpvk.pte.hu
Szakfelelős: Dr. Vas-Guld Zsuzsanna (vas-guld.zsuzsanna@pte.hu)