Olyan korszerű szőlész-borász menedzser szemlélettel rendelkező szakemberek képzése, akik jártasak a szőlőtermesztésben és a borászati műveletek alkalmazásában. Magas szintű elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
A végzettek alkalmasak: a szőlőnövények telepítésére/ültetésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására, a szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és borkezelési folyamatok, technológiák irányítására, ellenőrzésére, korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására; a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására, a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
Szakmai gyakorlat: negyedik félévben 560 óra; (részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra).
A képzés külső helyszínei: A képzés sajátosságából adódóan egyes tanórák helye külső helyszínen, szőlőültetvényekben, pincészeteknél, laborokban lesz.
Beszámítandó kreditek továbbtanulás esetén: A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
Agrárgazdaságtan; Munkavédelem, Kémiai alapismeretek a borászatban; Vidékfejlesztés és kultúrtáj-védelem;A szőlőtermesztés és borászat története és földrajza; Bevezetés a közgazdaságtanba; vállalati gazdaságtan; Marketing; Mikrobiológiai alapismeretek a borászatban; Élelmiszerbiztonsági és minőségügyi ismeretek, Szőlőfajták ismerete; Szőlőtermelés ökológiai és biológiai alapjai; Szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei; Borászati mikrobiológia; Borpiaci ismeretek; Magyarország borrégiói; Borok érzékszervi értékelése; Üzleti tervezés; Borászati technológiák; Szőlőművelési módok, Ápolási munkák; Borgasztronómia, Vendéglátás a borosgazdánál
A jelentkezők érettségi pontját az érettségi bizonyítványában szereplő érettségi vizsgatárgyak közül a két legjobbnak a százalékos eredménye alapján kell megállapítani.
A végzettek elhelyezkedhetnek szőlőtermesztéssel, borászattal valamint az ehhez kapcsolódó értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.
A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):
Élelmiszer-ipari technikus
Mezőgazdasági technikus
Minőségbiztosítási technikus
Munka- és termelésszervező
Oktatási asszisztens
Szőlő-, gyümölcstermesztő
Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő
Többszörözhető. (Több igazolás fogadható el.)
50 pont
(legalább 45%-os vizsgaeredmény esetén)
Sikeresen teljesített felsőoktatási felvételi szakmai vizsga az intézményi pont szempontjából az emelt szintű érettségi vizsgával egyenértékű.
30 pont: B2 szint
50 pont: C1 szint
Figyelembe vehető nyelvek: angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz.Államilag elismert általános nyelvi, komplex, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal igazolt nyelvtudás.
Megszerezhető intézményi pont: 10-től 100-ig.
Bővebb információ »
Adott jogcímen az intézményi pont csak egyszer érvényesíthető. (Csak egy igazolás fogadható el.) Legfeljebb egy sporteredményért számítható intézményi pont.
Megszerezhető intézményi pont: 10-től 50-ig.
Bővebb információ: Sporteredmények
A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) kötelékében a jelentkezést megelőzően legalább 6 hónapon keresztül végzett és folyamatban lévő aktív sporttevékenységért legfeljebb 10 intézményi pont adható.
Szakképesítés: 40 pont: szakképesítésenként (összesen legfeljebb 80 pont)
100 pont: korábbi alap-, mester- és osztatlan képzésben végzett tanulmányokért az érintett akkreditált felsőoktatási intézmény által kiállított diploma másolata alapján (összesen legfeljebb 100 pont)
40 pont
Bővebb információ: Esélyegyenlőség
Nem többszörözhető.
A Kar az agrár képzési területen a következő foglalkozásokat fogadja el: a 6. főcsoportban szereplő foglalkozások.
Adott jogcímen az intézményi pont csak egyszer érvényesíthető. (Csak egy igazolás fogadható el.)
Többszörözhető.
60 pont: amennyiben a felvételi pontok számítása nem az érintett oklevélből történik
Nincs
A szakra való jelentkezéskor elfogadott 5. érettségi vizsgatárgyak X-szel vannak jelölve a táblázatban.
A szakra való jelentkezéskor elfogadható 5. választható tantárgyak (amit minimum két évig tanult) X-szel vannak jelölve a táblázatban.
Az érettségi pont számítása bármely két érettségi tárgyból történik.
PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar: 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.Pécsi képzési központ: 7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.
Tel: 74/528-300; 72/501-500/22531E-mail: kpvk.felveteliinfo@pte.huWeb: www.kpvk.pte.hu
Szakfelelős: Dr. Vas-Guld Zsuzsanna (vas-guld.zsuzsanna@pte.hu)