Környezeti nevelés és fenntarthatóság 2.0

 • KÖSZÖNTŐK

  Dr. Juhász Edit elnök - Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

  Tisztelt Olvasó!

  Engedje meg, hogy szeretettel köszöntsem Önt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) támogatásával megvalósult "Környezeti nevelés és fenntarthatóság 2.0" projekt elektronikus tananyagának oldalain. Hálás vagyok azért, hogy időt szán a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód fontos kérdéseivel foglalkozó honlap olvasására. Remélem, hogy ezeken az oldalakon található gondolatok és információk nemcsak tájékoztatják, hanem inspirálják is Önt a fenntarthatóbb jövő iránti elköteleződésben.

  Megközelítésünk alapja, hogy az élet minden szintjén megfigyelhető a természetben rejlő csodálatos összefüggések hálózata. Ez az összefüggésrendszer nemcsak a természeti folyamatokban, hanem a fenntartható energiahasználat és a tudatos fogyasztói döntések területén is megmutatkozik. A fenntarthatóságról való gondolkodás nem valósítható meg a zöldenergia és az energiatakarékosság népszerűsítése nélkül. Ezen környezettudatos magatartásformák az egyéni cselekvésben és a társadalmi szemléletformálásban is megnyilvánulnak.

  Kulcsfontosságú, hogy az emberiség megértse és elfogadja az otthon szeretetének és az egyén felelősségvállalásának szükségességét a tiszta energiahasználat és fenntartható környezet megvalósításában. A fenntarthatósághoz vezető út csak azokon az értékeken keresztül érhető el, amelyek egyaránt érintik személyes életünket és közösségi felelősségvállalásunkat. A fenntartható közösségek építése során a természetközelség és a kis ökológiai lábnyom fontosságát kell szem előtt tartani.

  A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pontosan ezért tekinti kiemelt feladatának a fiatal generáció szemléletformálását elősegítő programok és kezdeményezések támogatását. A Hivatal által megvalósított és támogatott programok sikere rávilágít, hogy a fenntarthatóság iránti érzékenység egyre inkább formálja a jelenlegi generációk gondolkodásmódját, motiválva őket a fenntarthatóbb világért való aktív cselekvésre. A fenntarthatóság oktatása a pedagógusképzésben is kulcsfontosságú, hiszen a természet szeretete, valamint a környezet- és energiatudatosság terjesztése már a korai életkorban elkezdődhet. Ez a folyamat azonban nem képzelhető el elkötelezett és jól felkészült oktatók nélkül.

  A "Környezeti nevelés és fenntarthatóság 2.0" program nemcsak az alsófokú pedagógusképzésben résztvevő oktatóknak szól, hanem minden olyan tudományterület képviselőjének, aki a fenntarthatóság ügyét szívén viseli. A pedagógusképzés résztvevői, a jövő oktatói, kulcsfontosságú szerepet töltenek be ebben a folyamatban. Ők azok, akik a tudást, az energiatudatos és fenntartható életszemléletet, valamint az aktív cselekvés iránti igényt adják tovább a következő nemzedékeknek. Ezek a jövő generációi, akiknek a fenntarthatóság kihívásaival kapcsolatos tudással és kompetenciákkal kell rendelkezniük. Az oktatásban már korán kezdődő fenntarthatósági ismeretek elsajátítása és terjesztése lehetővé teszi, hogy a fiatalok felkészülten nézzenek szembe a jövő környezeti kihívásaival, és aktív szerepet vállaljanak a fenntartható világ megteremtésében. Ebben a közös törekvésben mindenki szerepet játszik, és minden tett számít.

  A fenntarthatóbb jövő megteremtése összetett és sokrétű feladat, amely nemcsak az állami szervezetek, hanem minden egyén felelősségét és aktív részvételét igényli. A "Környezeti nevelés és fenntarthatóság 2.0" projekt és a projekt keretében elkészült elektronikus tananyag is egy lépés ezen úton, ösztönözve mindannyiunkat arra, hogy átgondoltabb, tudatosabb döntéseket hozzunk és aktív szerepet vállaljunk a fenntarthatóbb világ kialakításában.

  Dr. Juhász Edit
  elnök
  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

  Kindl Gábor - Forgass a Földért Alapítvány

  Üzenj a világnak egy videóval!
  Egy Föld, egy film, egy esély

  Forgass a Földért! (Shoot4Earth!)
  Magyar kezdeményezésű, 24 órás globális filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

  A film maraton egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat önmagán és a művészet tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet Földünk megismételhetetlen létére.

  A technika fejlődése, a kisméretű digitális video kamerák, a filmkészítésre alkalmas fényképezőgépek, a mobiltelefonokba beépített digitális kamerák, és az egyszerű képkezelők megjelenése, ma már sokak számára teszi vonzóvá a filmezést.
  A fiatalabb generációk, akik már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőttek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával, szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, video készítést. A videókészítők között a 11-12 évesek is megjelennek filmkészítőként.
  A film maraton - egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A mobiltelefonos rövidfilm játék, a Föld minden pontján, egyszerre, azonos időben, az időzónákból adódó eltérések figyelembevételével kerül megvalósításra.

  A világon első 24 órás filmkészítő játékot 2004-ben, Magyarországon, Szekszárdon szervezte az alapító, ötletgazda Kindl Gábor. A programhoz már az első alkalommal csatlakozott Karl Bardosh, a New York Egyetem professzora, aki a filmkészítő maraton művészeti igazgatójaként segítette, a világon elsőként megszervezett 24 órás videókészítő versenyt.
  A filmszakma kiválóságai az első pillanattól kezdve csatlakoztak és segítették a verseny megvalósítását. Szekszárdon, Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők voltak az első zsűri elnökei.

  Már ekkor bekapcsolódtak a zsűri munkájába olyan világhírű filmesek, mint Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, fotográfus, Pados Gyula operatőr (Sorstalanság, Kontroll, Terézanyu), Fekete Ibolya dokumentumfilm-rendező, Ferenczi Gábor filmrendező és Rajk László, a Saul fia Oscar-díjas játékfilm díszlettervezője is.        

  Az évek alatt a játék egyre népszerűbbé vált.

  A szervezők, Forgass az Életért!/Shoot4life elnevezéssel, a Magyar Vöröskereszt bevonásával, az interneten keresztül, 2008-ban már meghívásos világjátékot szerveztek, az önkéntes véradás népszerűsítéséért.

  A következő években, 2009-2010, Pécs illetve Európa Kulturális Fővárosai adtak helyet a film maraton programnak.

  A fenntarthatóságért, a környezettudatos gondolkodás elősegítéséért, filmesek összefogásával, 2013-ban került első alkalommal meghirdetésre a Forgass a Földért!/Shoot4Earth (Shoot for Earth) elnevezésű 24 órás globális filmkészítő verseny, a világ minden kontinensén élők számára.
  Az első zsűri munkájában Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező,
  Prof. Sandeep Marwah az Ázsiai Filmakadémia elnöke, Indiából és Karl Bardosh professzor (New York University) és Hódi Jenő a Budapest Film Akademy alapítója vettek részt.
  A versenyre minden kontinensről érkeztek filmek.

  A világon egyedülálló filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre egy perces videójuk elkészítésére.
  A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.
  A szervezők elképzelése szerint, a verseny ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és felelős magatartás terjedését.

  A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyes jelenlétével segítette Jiří Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező.
  Az elmúlt években Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező illetve Deák Kristóf az Oscar–díjas Mindenki rövidfilm rendezője is részt vett a zsűri munkájában.
  Külön öröm, hogy a kezdeményezés mellé állt Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező is.

  A Shoot4Earth, filmkészítő világjáték, 2021-ben, Cannes-ban elnyerte, a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat (Global Short Film Awards, Marche du Film in Cannes)

  A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve több országban regionális producerek segítik.
  Különlegessége, hogy az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik az egész világon. 

  A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több témaelemet ismertetnek, melyből egyet kötelező beépíteni a versenyfilmbe.
  A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet. A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható.

  A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció.
  Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.
  A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.
  Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt.
  A beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli és a maraton után néhány nappal hirdet eredményt.
  Sikeresen zárult a Forgass a Földért!/Shoot4Earth, 10. jubileumi világversenye is. 2023. áprilisban ismét összefogott a világ, a közös cél érdekében és sokan készítettek versenyfilmet.
  A jubileumi verseny fővédnöke az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának elnöke, Kőrösi Csaba volt.
  A zsűri elnöke Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, aki több mint 20 évig, a Hallgatói Oscar-díj Végrehajtó Bizottság tagja volt.
  A verseny művészeti igazgatója, a kezdetek óta, így 2023-ban is, Karl Bardosh a New York Egyetem professzora volt.
  A nemzetközi zsűri munkájába bekapcsolódott, Stephen Mao Oscar-díjas amerikai filmproducer is.

  A verseny szervezői kezdeményezésükkel kívánunk hozzájárulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.

  Összeállította:
  Kindl Gábor
  Alapító, elnök, Forgass a Földért Alapítvány
  www.forgassafoldert.hu
  www.shoot4earth.org

  Videók:
  Kindl Gábor – Forgass a Földért! (Shoot4Earth) alapítója
  https://www.youtube.com/watch?v=Xw1SAfpzhe0
  Forgass a Földért/Shoot4Earth teljes film 2013
  https://youtu.be/dp31XOwTDJ4